„Аз съм роден лидер“. Добре е да го кажеш, или да го чуеш, когато си на 20, добави още десет години в CV-то си и се замисли. Ти си успешен, ти си на мениджърска позиция, ти отговаряш за N брой хора, управляваш екип. Уморява ли те това? Искаш ли да се издигаш още и отговорностите ти да растат? Ти си интелигентен, вече набрал опит, можеш да погледнеш на себе си отстрани. Правиш ли го често или си твърде зает с ежедневния си забързан и уморителен темп на живот?

Може би е късно на 30 да си отговаряш на въпроса: Аз „роден Лидер“ ли съм? А, ако си вече на 40…?

Никога не е късно да разбереш себе си. Вероятно ти се струва, че знаеш всичко, че няма човек, който да те познава по-добре от теб самия. И да, и не. Самопознанието е сложен и непрекъснат процес. Човек се оглежда в очите на другите, а това често води до заблуда. Много често. И всички теории, какво значи да си „лидер“ ще си останат в учебника, ако не съумееш да обърнеш светлината навътре към себе си. Ето няколко въпроса, на които трябва да си отговаряш периодично:

  • При възникнал проблем търсиш ли вина в себе си, или бързо я откриваш в другите?
  • Отнасяш ли се с хората по-добре, отколкото, считаш, се отнасят с теб?
  • Учиш ли се от грешките, своите, но и чуждите?
  • Поддържаш ли своята харизма? Проявяваш ли искрен интерес към тези, с които общуваш, за да проявяват и те към теб интерес?
  • Поставяш ли се на мястото на другите, когато ги преценяваш?
  • По-често ли отпреди се конфронтираш? Ако да, защо?
  • Демонстрираш ли доверие към подчинените си? Вярваш ли, че така ще постигнеш повече от тях, или разчиташ на строг контрол?
  • Все още ли общуваш с лекота? Оставяш ли място за друг човек до теб или разчиташ само на себе си?
  • Радваш ли се на успехите на другите?

Няма защо да анализираме тук вариантите на отговорите на тези много важни въпроси. Всеки Лидер би трябвало сам да открие себе си в тях. Друго е важно, често недоизказано. И повече от ясно е, че Лидерът може и знае как да общува. Знае, но често действа в ущърб на своя лидерски имидж.

Защо?

Нека си признаем. В сложна обстановка, не винаги реагираме правилно. Често Лидерът взема решения под стрес, тогава проличават уменията му. Това забелязват и околните. Очевидно, поемайки сам отговорност, не можеш да угодиш на всеки. И тук е силата на Лидера. И доволни и недоволни да са убедени, че решението е взето с разум и воля. Че зад това решение стои ясна и аргументирана преценка, която не изисква обяснение. Лидерско решение ще следват всички, и убедени и съмняващи се.

Тук е скрита една от тайните на лидерството и онзи неясен, дори мистичен елемент, който е труден за обяснение. Интуиция. Лидерът не се колебае да се довери на интуицията си, но не винаги е готов да си признае това. Все пак, неговата интуиция е подплатена с много натрупана информация и предварителни анализи. Само тогава интуицията работи сигурно. Тя му помага в трудни моменти, когато ще демонстрира категоричност, без грам нездраво колебание. Дори и да потърси чуждо мнение и съвет, за всички става ясно, че окончателното решение взема сам.

Как работи човешката интуиция няма да ви обяснят и опитни психолози. Не е и нужно да даваме дефиниции. Интуиция преди всичко означава да имаш доверие в себе си. И се връщаме отново към началото – да опознаеш себе си, бидейки откровен в отговорите на въпроси, които сам ще си зададеш.

Е, очевидно е, че повече се доверяват на интуицията си жените. Срамно ли е за мъжа-лидер тогава да проявява „женски“ черти? Едва ли. Въпрос на самочувствие, на увереност в себе си и бягство от насаждане на комплекси. Отново опираме до самопознанието, до разбирането на истинските качества, които са присъщи на човека, който води, без оглед дали е мъж или жена. Не пречи да сме наясно и по какво се различават жените от мъжете, защото природата ни е дала сила и страст, разум и чувства, проявяващи се по особен за всеки пол начин. Но, това е тема за друг, дълъг, но много важен разговор: Защо се допълват двата пола? Защо зад всеки успешен мъж стои една умна и предана жена. Защо зад всяка успяла жена стои един силен и убеден в подкрепата си, мъж. Че всичко друго е комплекс за малоценност и атавизъм. Ако познаеш себе си, ще опознаеш и другия до теб. А опознаването се постига чрез неформално и радостно общуване. Не го забравяйте, ако сте истински Лидер, обичан и радващ се на доверие.


Автор текст: Тодор Мадолев, актьор, режисьор, преподавател в УНСС по Арт и креативно предприемачество